petak, 10. listopada 2014. god.

Organizatori:
ZAKLADA LJUBO STIPIŠIĆ DELMATA, SVEUČILIŠTE U ZADRU, UMJETNIČKA AKADEMIJA U SPLITU, FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA U OMIŠU, GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića

9.00 – 14.15 otvaranje Znanstvenog skupa, izlaganja autora znanstvenih radova – Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru (ulaz slobodan)
17.00 – 17.30 svečano otkrivanje spomen-ploče Ljubo Stipišić Delmata u Svetom Filipu i Jakovu
17.30 – 18.00 misa zadušnica za maestra Ljubu Stipišića Delmatu u župnoj crkvi Svetoga Filipa i Jakova
19.30 – 20.00 izložba slika Ljube Stipišića Delmate, HNK Zadar (ulazni hol)
20.00 – 21.30 koncert u čast Ljube Stipišića Delmate, HNK Zadar

Na koncertu nastupaju:
Gradski zbor Brodosplit - Split
Klapa Vokalisti Salone (m) - Solin
Klapa Luka (ž) - Rijeka
Klapa Kožino (m) - Kožino
Pučki pivači iz Vrbanja - otok Hvar
Gabriela Meštrović Maštruko, glumica
Zvonimir Sutlović, čakavski pjesnik
Članice amaterske kazališne skupine Kuntrata – Sv. Filip i Jakov

Cijene ulaznica za koncert i izložbu: 50 i 60 kn
Prihod od prodaje ulaznica (blagajna HNK Zadar) namijenjen je Zakladi Delmata.

Zaklada Ljubo Stipišić Delmata
Organizator Znanstvenog skupa, izložbe i koncerta je Zaklada Ljubo Stipišić Delmata koja je osnovana u čast maestra Ljube Stipišića Delmate (1938.-2011.), čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Zaklada Delmata počela je s djelovanjem u listopadu 2012. u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegovog umjetničkog stvaralaštva, odnosno s ciljem očuvanja baštinskih vrijednosti Dalmacije te očuvanja i promocije hrvatske kulturne baštine na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Zaklada Delmata ima više zadataka: otkrivanje, proučavanje i digitalizaciju širokog Stipišićevog opusa, izdavanje monografije i snimanje dokumentarnog filma o životu i djelu Ljube Stipišića, organizacija koncerata u njegovu čast, osnivanje kolegija klapskog pjevanja na Sveučilištu u Splitu, te pružanje potpore jedinstvenom Festivalu dječjih klapa Hrvatske koji se već dugi niz godina održava u Zadru. Veliki poticaj i potvrda vrijednosti su nam nedavno uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.