U organizaciji zaklade Ljubo Stipišić Delmata, župe Svetog duha Vrbanj i Turističke zajednice Stari Grad , uz pokroviteljstvo Grada Starog Grada i Splitsko-dalmatinske županije u subotu 03.10.2015. godine u Vrbanju na otoku Hvaru biti će priređena manifestacija „Povratak iskonu“ posvećena pokojnom maestru Ljubi Stipišiću Delmati, velikom sakupljaču, promicatelju i čuvaru naše tradicijske kulturne baštine, čiji je iskon upravo u ovom malom hvarskom težačkom mjestu.

Program manifestacije će se sastojati od glazbenog, likovnog i književnog dijela.

U glazbenom dijelu biti će priređen koncert pučkih pjevača. Koncert će biti upriličen u župnoj crkvi Svetog Duha, a sudjelovati će pučki pjevači iz šest mjesta koji sudjeluju u procesiji Za križen; Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče i Vrbanj. Time se simbolično evocira uspomena na serijal nosača zvuka naslovljen „Za križen“ kojeg je pokojni maestro Ljubo Stipišić Delmata snimio na otoku Hvaru osamdesetih godina XX. stoljeća, ali i na njegovo sveukupno sakupljačko i stvaralačko pučko glazbeno djelovanje .

U likovnom dijelu organizirati će se izložba slika Ljube Stipišića Delmate, koja će biti uređena u prostorijama župne dvorane, a biti će izloženi radovi uglavnom iz tematike naše sakralne baštine, koji će javnosti biti dostupni za razgledavanje dva tjedna. Izložbu će otvoriti likovni kritičar, uvaženi akademik Tonko Maroević.

Književni dio biti će priređen u najstarijem dijelu Vrbanja „Krojevi dvori“ u obiteljskoj konobi Bratanić, zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske, u kojoj će biti organizirana čakavska poetska večer „ČA u konobi“ kao nastavak na večeri „ČA“ koje je ustanovio pokojni Ljubo Stipišić Delmata, a na kojoj će nastupiti akademik Jakša Fiamengo, Tin Kolumbić i Miki Bratanić. Glazbene ilustracije upriličiti će mješovita klapa Sveti duh iz Vrbanja.

Povratak iskonu simbolizira vraćanje našim iskonskim vrijednostima na koje nas je upozoravao Ljubo Stipišić Delmata, te ujedno i povratak njegovom osobnom genetskom iskonu, Vrbanju, mjestu iz kojeg je ponikao i pisac naše prve objavljene zbirke čakavske poezije Pere Ljubić.

Pozivamo sve ljubitelje i štovatelje ostavštine Ljube Stipišića Delmate da se pridruže ovom lijepom kulturnom događaju koji se po prvi put organizira, a prema riječima organizatora sa željom da postane tradicionalan.